Zwangerschap en voeding

Zwanger zijn is een blije gebeurtenis. In verwachting raken is niet altijd vanzelfsprekend. Op verwijzing van een arts kan u extra begeleiding krijgen van de diëtist om bijvoorbeeld gewicht te verliezen of juist wat extra aan te komen, zodat de kans op zwangerschap wordt vergroot. De dieetbehandeling is een volwaardige voeding met meer of minder energie (calorieën) en extra aandacht voor de vitamines en mineralen, vocht en vezels.

Tijdens de zwangerschap is soms ook extra aandacht voor de voeding nodig. Bijvoorbeeld als uw bloedglucose (bloedsuiker) hoger is of bij obesitas. Bij een te hoog gewicht of wanneer u dit zelf wenst is een bezoek aan de diëtist verhelderend om te ontdekken wat uw specifieke knelpunten zijn waar u op kunt letten om niet verder aan te komen en na uw zwangerschap met aan de slag te gaan voor gewichtsvermindering.

Bij een gestoorde glucose krijgt u informatie over de koolhydraten in uw voeding en hoe deze regelmatig over de dag te verspreiden. Met de verloskundige in de regio zijn afspraken gemaakt over het in de gaten houden van uw glucosewaarden door de bloedglucose te prikken (zelfcontrole). De diëtist informeert u wat en hoe u de zelfcontrole uitvoert en houdt contact met u over de glucosewaarden en het verder aanpassen van uw voeding.

Scroll naar boven