COPD

De meeste mensen met chronische longziekten (chronische bronchitis en /of longemfyseem) hebben last van kortademigheid. Gewichtsverlies komt regelmatig voor bij mensen met chronische longziekten. Dit is niet alleen verlies van vet, maar ook verlies en verzwakking van de spieren. Sterke spieren zijn nodig voor goede spieren (ademhaling) en de weerstand.

De reden van gewichtsverlies is dat uw energieverbruik verhoogd is door de kortademigheid, een ontsteking, koorts of een acute verslechtering van de longfunctie. Doordat uw longen tegen uw maag aan drukken en door de benauwdheid kan het zijn dat u geen honger heeft (vol gevoel) en steeds minder eet. U heeft onder zulke omstandigheden dus meer voeding nodig terwijl u normaal of juist minder kan eten.

De diëtist adviseert u over een regelmatige voeding, 6-8 keer per dag kleine beetjes eten en drinken, waarbij u per hap zoveel mogelijk energie, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen binnen krijgt. Een advies op maat gemaakt, dus aangepast aan uw situatie op dat moment is extra belangrijk bij longziekten. Op die manier is het voor u vol te houden het dieetadvies te volgen en uw spierkracht te verbeteren.

Veel voorkomende klachten rond de voeding en eetlust bij COPD zijn kortademigheid, vermoeidheid, slechte eetlust, droge mond, slijmvorming, verstopping en snelle verzadiging (vol gevoel). De diëtist zal naar deze klachten vragen en kan u tips en advies geven hoe u hiermee het beste om kan gaan.

COPD
Scroll naar boven