Diabetes mellitus
(type 2)

Diabetes mellitus betekent letterlijk “honingzoete doorstroming”. Diabetes (suikerziekte) is een chronische ziekte die voorkomt bij 1,2 miljoen Nederlanders. Het lichaam maakt onvoldoende insuline aan of het lichaam is ongevoeliger voor insuline of een combinatie hiervan. De insuline heeft als taak de koolhydraten (glucose) uit de voeding in het lichaam te verwerken. Hierdoor wordt uw bloed “zoeter” en dit kan schadelijk zijn voor uw bloedvaten. Diabetes type 2 komt het meest voor, namelijk bij 9 op de 10 mensen met diabetes.

De diëtist geeft uitleg over koolhydraten in het eten en hoe u uw voeding aan kunt passen, zodat het lichaam de koolhydraten beter kan verwerken. In overleg met u wordt gekozen voor een voeding met minder energie, met minder koolhydraten en meer eiwitten.

Niet alleen de soort, maar ook de hoeveelheid koolhydraten die u eet hebben invloed op de hoogte van uw bloedglucose. Als u tabletten of insuline gebruikt, is het belangrijk dat deze afgestemd zijn op de hoeveelheid koolhydraten die u per maaltijd of tussendoortje eet en drinkt. U bepaalt in overleg met de diëtist welke hoeveelheid koolhydraten het best bij u past. Alle diëtisten van Eetstijl hebben de kennis en ruime ervaring om mensen met diabetes die insuline gebruiken te begeleiden.

Ook is er aandacht voor meer bewegen. Intensief sporten is meestal niet nodig, het uitbreiden van de dagelijkse activiteiten zorgt mede voor een daling van uw bloedwaarden.

Scroll naar boven